31 Mart 2015 Salı

BATILI SİSTEMLERDEN MUCİZE BEKLEMEK Mustafa Yürekli





Hazırlayıp sunduğum ve Ülke Tv’de yayınlanan Belgeselci programında yakın tarihi mercek altına yatırıyoruz..
2 Ocak 2015 Pazartesi günü yayınlanan Belgeselci’nin son bölümünde TBMM Tarihini ekranlarınıza getirdik. Kaçıranlar, İzle 7’den izleme imkanı bulabilirler.. (http://izle7.com/ulketv/izle-8912-belgeselci-2-subat-2015.html)
Parlamento tarihini incelediğimizde üç husus hemen fark ediliyor.
Birincisi, Batı’dan peş peşe ithal edilen sistemlerin hayal kırıklığı doğurması. Tanzimat, Islahat, Meşrutiyet, Cumhuriyet ve demokrasiye geçiliyor ama her biri birer serap. Çünkü bu sistemler, beklediğimiz o kolay, hızlı ve ucuz kurtuluşu gerçekleştiremiyor..
İkincisi, Meclis’in bir türlü tam olarak milleti temsil niteliği kazanamayışı.
Üçüncüsü de Osmanlı’da İttihat Terakki ile başlayan ve Cumhuriyet döneminde CHP ile süren ana akım siyasetin Batıcı olması ve millete, milli kültüre yabancılığı.
Parlamento tarihimiz, siyasi hayatımıza Batılılaşmayla birlikte girdi ve maalesef olumsuz bir işlev gösterdi. Osmanlı imparatorluğunun tarih sahnesinden tasfiyesi ve Cumhuriyetin ilanı sürecinin tam göbeğinde görüyoruz meclisi. Dünya gücü haline gelmiş Batılı devletlere uyum çabası oluşturuyor, tüm faaliyetlerinin özünü.
23  Nisan 1920’de Ankara’da açılan birinci TBMM, tam olarak milleti temsil ettiğinden 1921 Anayasasını yapıyor ve Milli Mücadele’yi zaferle sonuçlandırıyor.  Tarihimizin en parlak başarılarına imza atıyor.
1923’te fesih edilip yerine kurulan ikinci Meclis, Anayasa’da yapılan değişiklikle Cumhuriyet’i ilan ediyor ve devletin dininin İslam olduğunu belirtiyor ama peş peşe yapılan değişiklikle devrimler gerçekleşiyor.
Bugüne kadar 24 Meclis kuruldu. 23 meclis, 1921 Anayasası’ndaki devletin dini İslam ilkesinin çıkarılmasıyla başlayan değişimleri esas alıyor ve bir türlü milleti tam olarak temsil özelliği kazanamıyor. Milletimizin beklediği reformları gerçekleştiremiyor.
Parlamento tarihine farklı bir açıdan bakmak için Belgeselci’nin TBMM Tarihi bölümünü mutlaka izlemelisiniz..
Haftaya Anayasa hareketleri tarihini getireceğiz ekranlarınıza..
http://www.haber7.com/yazarlar/mustafa-yurekli/1289332-batili-sistemlerden-mucize-beklemek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder